Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní standard plemene

Výška v kohoutku 46-56 cm fena i pes , Hmotnost 23-36 kg, Země původu USA, Doba vzniku plemene kolem roku 1800, Původní využití zápasení Základní charakteristika Hlídací pes, vhodný do rodiny. FCI neuznané plemeno.

Druh srsti, speciální péče

Srst je krátká a lesklá. Všechny barvy jsou přípustné.Péče o srst je jednoduchá -odumřelé a uvolněné chlupy odstraňte občasn gumovým kartáčem.

Základní charakteristické vlastnosti plemene

Američtí teriéři jsou odvážní, mají bojový instinkt. Mají velký smysl pro čest, statečné srdce a způsoby vítěze. K člověku jsou přátelští, jsou milými společníky i kamarády dětí. Při správném výcviku jsou výbornými psy do domácnosti i do zahrady. Nejsou tak prudcí a lehce vydrážditelní, jak si lidé často myslí. Většinou se chovají přátelsky, do boje se ale pustí, pokud někdo vnikne na jejich území nebo pokud je jiní psi či lidé vyprovokují. Potřebují citlivé a důsledné vedení, již štěňata by se měla učit styku s jinými psy. Potřebují hodně pohybu a zaměstnání.

Celkový vzhled plemene

Americký pitbulteriér pes svalnatý, středního vzrůstu. Fyzicky jsou stavěni k pevnému sevření čelistí, k výpadům a uhýbání v ringu. Lebku mají širokou a čenich krátký. Oči jsou hnědé nebo žluté. Jejich pohled je pronikavý a zdá se, jakoby uměl nahlížet hluboko do lidské duše "prokouknu tě člověče". Snad je to pozůstatek z dob, kdy byli tito psi hojně využíváni právě k psím zápasům, a kdy správný a bleskurychlý odhad síly a povahy soupeře byl základním předpokladem přežití. Tělo těchto psů je pevné, přední nohy rovné a stehna svalnatá. Tlapky jsou silné, schopné pevně stát na zemi. Pitbulové mají krátký ocas, který nosí vodorovně. Srst mají hustou, krátkou a lesklou, vyskytují se ve všech zbarveních.

Fyzické vlastnosti, pohyb

Tento teriér potřebuje hodně pohybu, ideální je běh vedle kola, aport a hry s míčem, čí různé jiné sportovní disciplíny.. 

Společenská charakteristika

Pes tohoto plemena se dobře hodí do rodiny, pokud je vůči němu důsledná a umí dobře vycházet se silným a bouřlivým psem. K dětem jsou milí. Bude chránit Váš dům a ostatní domácí mazlíčky bude akceptovat, pokud si na ně v mládí zvykl. I náš pětiletý Skotík si zvykl bez problémů na kocoura. Kdy se před tím s kočkou v přímé blízkosti nesetkal.

Výchova plemene

Pitbul je méně  vhodný pro lidi, kteří nemají zkušenosti se psy. Díky dobré a důsledné výchově tomu tak být nemusí.

Pitbul rozhodně není psem pro každého. Patří do rukou pouze lidem, kteří ho zvládnou. Nehodí se však pro výcvik formou drilu. Je velmi citlivý ve vztahu ke svému pánovi. Je třeba vychovávat jej formou hry. Surovým zacházením psa jen zkazíte. Každý, kdo vlastní pitbulína, by si měl dobře uvědomovat výjimečné vlastnosti svého psa a podle toho jej vychovávat a cvičit.

 

Zajímavosti, původ

Pitbul byl vypěstován speciálně pro psí zápasy a ještě dnes je pro tento účel používáno ilegálně. Vznik tohoto plemene je odvozen ze staffordshireských bullteriérů křížených s buldoky. Dnes je chov Amerického pitbulteriéra  kvalitní, ovšem koupí štěněte bez průkazu původu riskujete, že z pejska vyroste "křížený" pitbulín. Tak jako u všech plemen, je lépe si pořídit pejska s průkazem původu, kdy máte jistotu, že štěňátko je opravdový zástupce svého plemene.

Pitbulín najde své uplatnění jako pes hlídací, strážní, policejní, bývá cvičen i pro pulling a agility. Je vhodný i jako pes canisterapeutický pro svou klidnou, mírumilovnou povahu k ostatním lidem.